Waarom kiezen voor een groen dak?

Het is een duurzame oplossing!

Voor iedereen die graag ecologisch, economisch en maatschappelijk bewust bezig is, is een groen dak de juiste keuze! Het is niet alleen een mooi aanzicht, maar het heeft een hoop praktische voordelen. Zo zorgt een groen dak onder andere voor een schonere lucht, houdt het water vast, verhoogt het de biodiversiteit. Daarom kunnen wij stellen dat groene daken zorgen voor klimaatbestendige en natuurinclusieve gebouwen.

Ten opzichte van een regulier pannendak of plat dak, heeft een groen sedumdak vele voordelen. Zo zijn niet alleen een betere temperatuurbeheersing en verhoogde biodiversiteit om van te profiteren, ook het riool wordt nog eens enorm ontlast, dankzij de enorme waterberging die de sedumplanten hebben. Des te meer reden voor gemeenten om subsidie te verlenen op de aanleg van groene daken.

 

sedummixmat-25-graden-per-m2

Subsidie op je groen dak

Door steeds meer gemeenten wordt de aanleg van een groen dak gestimuleerd door middel van het verstekken van subsidie. Benieuwd op jouw gemeente ook subsidie uitkeert voor het plaatsen van een groen dak? Informeer bij je gemeente of kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Alle voordelen van een groen dak

Waterretentie

Waterretentie

Het ophouden van water, dat is wat waterretentie letterlijk betekent. Omdat een groen dak water vasthoudt, zorgt het voor een langzamere afvoer naar het riool. Op deze manier wordt het water langzaam gezuiverd en verbruiken de plantjes een deel van het water. Hierdoor wordt de piekbelasting op het riool aanzienlijk verminderd.

Constante luchtzuivering

Constante luchtzuivering

Zoals bekend van andere planten, zorgt ook een dak vol sedum ervoor dat de fijnstof uit de lucht van CO2 wordt omgezet naar zuurstof. Een schonere lucht is het resultaat, waardoor een groen dak bijdraagt aan de luchtzuivering.

Positief effect op zonnepanelen

Positief effect op zonnepanelen

Een groen dak zorgt voor isolatie, waardoor de temperatuur op het dak koeler blijft. Dankzij een koeler dak kunnen zonnepanelen een hoger rendement opleveren. In sommige gevallen scheelt het wel 11%.

Lagere omgevingstemperatuur

Lagere omgevingstemperatuur

Doordat planten ongeveer 50% van het zonlicht absorberen, wordt er een koeler en comfortabeler klimaat gecreëerd. Bij een groen dak blijft de temperatuur in huis tijdens de zomermaanden lager en in de winter hoger, aangezien een groen zak isolerend werkt.

Demping van geluid

Demping van geluid

Waar we aan de ene kant een isolatie tegen/van warmte zien bij een groen dak, werkt het ook op het gebied van geluid. Je kunt het zien als een geluidsbarrière op je pand, waarbij het omgevingsgeluid minder wordt voor zowel binnen als buiten het band.

Duurzamer dak

Duurzamer dak

Weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurswisselingen zijn van invloed op het groen dak. Namelijk dat je dak hier steeds meer tegen wordt beschermd en bestand. Hierdoor wordt de levensduur van je dak verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Op deze manier heb je de investering in je groen dak binnen 8 tot 21 jaar terugverdiend.

Hogere pandwaarde

Hogere pandwaarde

Hoewel we zien dat vele verbeteringen aan een pand vaak niets doen aan de waarde, zorgt een groen dak wel degelijk voor een vermeerdering van waarde. Dit komt door de verlaagde energiekosten, de uitstraling en de hogere duurzaamheid van het dak.

Positieve bijdrage biodiversiteit

Positieve bijdrage biodiversiteit

De plantjes die voor een groen dak worden gebruikt, hebben een positieve werking voor en bijdrage aan vogels.

Brandwerend

Brandwerend

Een brandwerende laag wordt gecreëerd door het vele vocht dat de plantjes bevatten en door de waterretentie van het dak.

Healing environment

Healing environment

Een groen dak draagt zijn steentje bij aan een “healing environment”. Dit is de term voor een omgeving die de blik werpt op het bevorderen van het welzijn van werknemers, familie en patiënten. Een groen dak zorgt ervoor dat de pijntolerantie in de omgeving hoger is.

Verhoogd welzijn

Verhoogd welzijn

Leven en werken in een groene omgeving heeft een positieve invloed op het welzijn van iedereen. Zo kan een groen dak voor een mindere mate van stress zorgen en ontspanning bieden.

Meer sociale interactie

Meer sociale interactie

Wonen in een buurt met groene daken kan mensen bij elkaar brengen. Het blijkt dat een wijk met meer groen minder last heeft van geweld, agressie en vandalisme. Een hogere belevings- en gebruikservaring komen daarvoor in de plaats, met een positief effect op de sociale samenhang in buurten.

Snel en makkelijk

Snel en makkelijk

Doordat de trays en matten bij levering al voor 95% bedekt zijn, kun je gemakkelijk  en direct een groen resultaat creëren. De matten en trays zijn op zichzelf ook al makkelijk mee te werken. Het benodigd onderhoudt is daarbij ook nog eens minimaal. Lees hier meer over onder de pagina ‘Doe-het-zelf’.

Tijds- en kostenbesparing

Tijds- en kostenbesparing

Een groen dak is gemakkelijk en snel te realiseren met behulp van de handige trays en matten. Aangezien het onderhoud ook minimaal is, zorgt het geheel voor tijdswinst en kostenbesparing.

Erosiewering

Erosiewering

De stevige en erosiewerende bovenlaag van het groen dak vangt alle klappen op waar een dak normaal mee te verduren krijgt. Tijdens een storm zorgt een groen dak ervoor dat de ondergrond niet kan wegwaaien.